27
ápr
2020
admin

Tordainé Szabó Hedvig

Tordainé Szabó Hedvig

Tordainé Szabó Hedvig, születtem Budapesten, 1963. május 25-én.
Iskoláim: Keveház utcai általános iskola, mely elvégzése után a Hetényi Géza Egészségügyi Szakközépiskolába jelentkeztem. 1982. szeptemberben elkezdtem a szövettani szakasszisztens-képzőt, amely egy 10 hónapos tanfolyam volt.

Munkahelyeim:
1981. szeptember 9-től 1983. július 29-ig Szent János Kórház Patológiai Osztály szövettani laboratóriuma.
Az osztályvezető főorvosnő Prof. Dr. Balázs Márta volt. Itt ismerkedtem meg a szövettan varázslatos világával. Amikor először beléptem a laboratóriumba minden csilingelt, csöngetett, valami fantasztikus volt. Egészen magával ragadó volt az a hangulat, ami a szövettani laboratóriumban dolgozó emberek munkáját jellemezte. A réges-régi Reichert Jen szürke szánkás mikrotóm metszéskor minden egyes mozdulatnál csilingelő hangot hallatott. Itt ismertem meg Polgár Zoltánné, Ilát, akivel együtt dolgozhattam, és akivel a mai napig tartjuk a baráti kapcsolatot. A szövettani munka szeretetét, csínját-bínját az ott dolgozó asszisztensektől tanultam meg. Egy év segédasszisztensként eltöltött idő után lehetőségem nyílt elvégezni a szövettani szakasszisztens képzés első lépcsőjét. Ebben az időszakban a János Kórház patológiai osztálya 2 hétre kiküldött az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Neuropatológiai Laboratóriumába, hogy új ismereteket vegyek át. Itt találkoztam először a tenyérnyi vagy kéttenyérnyi agyblokkok metszésével, feldolgozásával. Rendkívül érdekes tanulmányút volt, ahol beleláttam egy teljesen más feldolgozási folyamatba, illetve meg is próbálhattam, csinálhattam a minták feldolgozását. Megtanultam a nagy blokkot vízteleníteni, kiágyazni, metszeni, festeni és lefedni, ezek mind-mind más technikát igényeltek, mint a rutin szövettani eljárásban megszokott.

1983. augusztusában átkerültem a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának szövettani laboratóriumába.
Prof. Dr. Juhász Pál volt az intézetvezető. Rendkívül érdekes terület volt a neuropatológia. 2.5 évig dolgoztam itt és tanultam meg nagy tudású, segítőkész kolléganőimtől ennek a területnek a specialitásait. Akivel itt együtt dolgoztam Badar Béláné - Zsizsi, Dr. Lantos Tiborné - Marika és Kuti Lászlóné. A laboratóriumot vezető főorvos Dr. Óvári volt. Bár itt nem sok időt töltöttem, mindhárom emberrel a mai napig tartom a kapcsolatot és ezt köszönöm.

1985. novemberében Prof. Dr. Szegedi László az Uzsoki utcai Kórház Ideggyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa áthívott.
Itt részese lehettem egy új kezdeményezésnek: az ideggyógyászati osztályon egy biokémiai és patológiai laboratórium felállítását tervezte, és ebben voltam a segítségére. Szinte a semmiből állítottunk fel egy biokémiai laboratóriumot, ahol sejtszámlálás, fehérje meghatározás, IgL, IgG, IgM kimutatás, valamint gyógyszerszint meghatározás is történt. A laboratórium vezetője Dr. Baraczka Krisztina volt. Mindezek mellett működött még egy kis laboratórium is, ahol első körben izombiopsziák feldolgozása történt. (az asszisztens a műtőbe ment át a vizsgálati anyagért) Később bővült a tevékenység teljes körű neuropatológiai feldolgozással is. (agykorongolással, kivágással, víztelenítéssel, kiágyazással, metszéssel és sok-sok speciális festéssel)

1996. április közepétől kezdtem el dolgozni a Semmelweis Egyetem II. sz. Pathológiai Intézetének szövettani laboratóriumában.
Ekkor az intézetet Prof. Dr. Kádár Anna vezette, majd Schaff Zsuzsa Professzor Asszony, Prof. Dr. Tímár József és jelenleg Prof. Dr. Kiss Andrásé ez a feladat. Itt is nagyszerű kolléganőktől tanulhattam: Kőszegvári Éva, Borsos Mariann, Hadarics Zsuzsa, Kuti Lászlóné. De az asszisztensek mellett nagy nevű professzorok vezetése alatt dolgozhattam, ez is örömmel töltött el. Köszönöm, hogy része lehettem az Intézetnek. Emellett számos orvos kollégát ismerhettem és szerethettem meg, : Kulka Janina, Székely Eszter, Madaras Lilla, Borka Kati, Lotz Gábor. Az intézetben eltöltött utolsó időszakban Kovács Erzsébettől tanulhattam, köszönöm Erzsébet.

Tisztségeim: 2012-től a Patológus Asszisztensek Magyarországi Egyesületének vezetőségi tagja lettem, mint pénztáros, ezt a feladatot a mai napig ellátom..
Oktatás: 2018. szeptemberétől 2019. februárjáig a Raul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium Szövettani Szakasszisztens képzésének keretében hisztotechnikai ismereteket oktattam.

Előadások:
2002. március 7-8. Siófok, PAME Kongresszus. Előadás címe: A máj biopszia feldolgozása.
2015. szeptember 25-26. Hajdúszoboszló, 72. Patológus Kongresszus. Előadás címe: Makroblokk az asszisztens szemével.
2015. október 16-17. Királyrét, PAME Kongresszus. Előadás címe: Makroblokk, ahogy én csinálom, minden, amit a makroblokkról tudni érdemes.
2017. április 20. SE II. Pathológiai Intézet. Előadás címe: Dakeve, DP260 festőautomata használata a gyakorlatban.
2017. szeptember 28-30. Siófok, 73. Patológus Kongresszus. Előadás címe: A máj biopszia feldolgozása a SE II. Patológia Szövettani laboratóriumában.
2017. november 9-10. Balatonszárszó, Immunhisztokémiai Továbbképzés. Előadás címe: Makroblokk, ahogy én csinálom, a makroblokkról minden, amit tudok.
2018. március 23-25. Siófok, 20 éves PAME találkozó. Előadás címe: Máj biopszia feldolgozása a II. sz. Patológiai Intézetben
2018. május 11-12. Berettyóújfalu, 18. Országos Boncmesteri Találkozó. Előadás címe: Múlt és jelen a II. sz. Patológiai Intézetben.
2019. szeptember 26-28. Balatonfüred. 74. Patológus Kongresszus. Előadás címe. A digitális patológia bevezetése a műtét közbeni távdiagnosztikába (az asszisztens szemével).
2020. március 6-7. Siófok. PAME Kongresszus. Előadás címe: A digitális patológia bevezetése a műtét közbeni távdiagnosztikába (az asszisztens szemével).

Elismeréseim:
2003-ban és 2010-ben rektori dicséret
2019 Legjobb asszisztensi előadás I. helyezettje
2020. március 6. PAME díj

Magamról:
Úgy éreztem, számomra az egészségügy a legvonzóbb szakma, ezért elvégeztem a Dr. Hetényi Géza Egészségügyi Szakközép iskolát. Az iskola elvégzése után olyan szakmát szerettem volna választani, ami valamiben különleges, nem mindennapos. Az iskolában meghirdetett állásokat végignézve egyetlen egy olyan szakmát találtam, amire 1 fő jelentkezését várták, ez pedig a szövettani asszisztens. Mivel erre senki nem jelentkezett, kaptam az alkalmon, és jelentkeztem a Szent János Kórház Patológiai Osztályának szövettani laboratóriumába segédasszisztensnek. Itt tanultam és szerettem meg a szakmát szívvel, lélekkel csinálni. A Neurológiai Klinikán új kihívásokkal találtam szembe magam: az agy szövettani feldolgozásának szépségei és buktatói. Ez után jött a Biokémiai labor, itt új kihívások elé állított az élet és én ennek megpróbáltam maximálisan megfelelni. Végül a Semmelweis Egyetem II. sz. Pathológiai Intézetének szövettani laboratóriumában lehettem szövettani asszisztens, és a tudásom végre kiteljesedett a rutin szövettani munka során.

Család:
1990. júniusában házasságot kötöttem Tordai Zoltánnal (30 év).
1991. februárjában született meg fiam, Zoltán,
1992. júniusában leányom, Hedvig.
Mindkét gyermekemet szerető családi körben neveltük fel. Sikerült mind a munka, mind a magánélet egyensúlyát megtalálni, így érhettem el sikereket a munkában és a magánéletben is.